четвер, 12 січня 2023 р.

Інструкція з охорони праці під час роботи з металевим натрієм

                         Затверджено:                                                                                                                                         Наказом директора 

від «____» _________20____р №_____

                                                                                              Директор ________________

                       

Інструкція
з охорони праці під час роботи з металевим натрієм

І. Загальні положення

Лужний метал натрій енергійно взаємодіє з водою, при цьому виділення водню супроводжується вибухом.

Під час роботи з металічним натрієм слід бути особливо обережним.

II. Вимоги безпеки перед початком роботи

1.       Не можна допускати, щоб натрій мав контакт з водою, вологими пред­метами, органічними сполуками, що містять хлор, твердим карбон(ІУ) оксидом (сухим льодом).

2.       Не дозволяється працювати з натрієм за вологості в приміщенні більш ніж 60%.

3.       Зберігати металічний натрій необхідно в скляній тарі, яка щільно закрита пробкою, під шаром зневодненого гасу, парафіну або трансформаторного мастила. Банки зберігаються в металевому ящику з піском.

III. Вимоги безпеки під час виконання роботи

1.       Всі роботи з металічним натрієм треба виконувати на піддонах у витяжній шафі, використовуючи захисні окуляри і гумові рукавиці, віддалік від джерел води і тепла.

2.       Виймати металічний натрій з тари, завантажувати його в апарати тощо треба лише сухим пінцетом або тигельними щипцями. Гас, парафін та трансформаторне мастило з поверхні металу витирають фільтрувальним папером.

3.       Різати металічний натрій потрібно на фільтрувальному папері сухим і гострим ножем. Первинне різання натрію треба виконувати під шаром трансформаторного мастила або гасу для зняття верхнього пероксидного шару, оскільки внаслідок контакту пероксидних сполук з чистим металом на відкритому повітрі може бути вибух.

4.       Прилади і посуд, в яких можлива наявність частинок металічного натрію, треба спочатку промити етиловим спиртом і тільки після цього, коли весь метал розчиниться в ньому, можна промивати водою.

IV. Вимоги безпеки після закінчення роботи

1.      Відходи (обрізки) металічного натрію необхідно збирати в окремі банки зі зневодненим гасом для наступного знищення в той самий день. Накопичувати залишки натрію не дозволяється.

2.       Викидати залишки металічного натрію в каналізаційну раковину або тару для збирання сміття не дозволяється.

3.       Відходи меиалевого натрію в кількості до 2 г знищують повністю, розчиняючи його в етиловому спирті. Розчиняти треба невеликими порціями, утворений розчин зливають у каналізацію.

V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

1.       Для гасіння металічного натрію, що загорівся, треба користуватися порошковим вогнегасником, сухим піском, сухою магнезією або ковдрою.

2.       Не дозволяється застосовувати для гасіння лужних металів воду, пінні вог­негасники та карбон(ІУ) оксид.

Розроблено:

Учителем хімії _______________

Погоджено:

Заступником директора, який відповідає за організацію роботи з безпеки життєдіяльності

________________

Головою комісії з питань охорони праці й техніки безпеки ___________________

Немає коментарів:

Дописати коментар

Юні хіміки

  Досліджуємо Согодні учні 8 класів досліджували фізичні та хімічні властивості класів неорганічних сполук. Заняття пройшло цікаво, окрім но...